Perioada de plantare🌳🌲

perioada de plantare
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Toamna sau primavara? Cand este de preferat sa plantam arborii si arbustii? Ne punem aceasta intrebare in fiecare an. Vom incerca sa explicam cativa factori de baza. In general, alegerea plantei potrivite depinde de o serie de factori. Dorim sa prezentam cei mai importanti trei factori. Radacina, specia si rezistenta la ger. Radacinile sunt unul dintre factorii decisivi pentru alegerea corecta a perioadei de plantare. In functie de radacini, se diferentiaza urmatoarele categorii: pomi nebalotati si pomi cu radacini balotate invelite in turba ori sol/ pamant, etc. In ceea ce priveste plantarea in sine, trebuie sa fim atenti pentru a stabili daca avem de-a face cu specii de foioase sau cu plante vesnic verzi. Si, in cele din urma, trebuie sa luam in considerare rezistenta la ger.

Perioada recomandata

Cat timp nu este inghet, puteti planta arbori si arbusti din Octombrie pana in Martie.

Pomii cu radacini goale (dezvelite/ neprotejate) pot fi plantati afara pana tarziu in luna Martie. Pentru acest tip de copaci lunile Octombrie si Noiembrie sunt extreme de potrivite pentru plantare.

Pomii cu radacini nebalotate pot fi plantate pana la inceputul lunii Mai. Radacinile lor fine au aparut bine.

Pomii si trandafirii cu radacini balotate pot fi plantate pana in vara. Trebuie acordata o atentie deosebita udarii.

Avantajul plantării toamna

Se recomanda plantarea pomilor cu radacini goale mai ales in lunile Octombrie si Noiembrie. Acestea vor prinde radacini in primavara si vor incepe sa mugureasca “din toata inimia”.

Coniferele, foiasele rezistente la inghet si plantele perene verzi cu radacini nebalotate ar trebui plantate la inceputul lunii Septembrie. In cazul acestor plante, apa se evapora prin frunze si ace inclusive in timpul iernii. Astfel, plantele sunt secate de energie si, pana in iarna radacinile nu vor creste suficient. Plantele sunt predispuse la inghet.

Rezistenta la inghet- ce inseamna?! O neplacere este cauzata de zonele climatice, vegetatie si zonele de rezistenta la ger. Ele sunt influentate, printre altele, de altitudinea deasupra nivelului marii, vanturile dominante si localizarea geografica. Ceea ce este interesant pentru propietarul gradinii este clasificarea zonelor de rezistenta la ger. Pentru fiecare soi de planta se poate face o recomandare corespunzatoare pentru zona de rezistenta la ger.

Distribuie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

This Post Has 2 Comments

  1. Badin

    Postare minunata, dar voiam sa stiu daca ai putea sa scrii putin mai mult pe acest subiect? V-as fi foarte recunoscator daca ati putea detalia putin mai mult. Multumesc!|

Leave a Reply